Sprekers

Met groot genoegen presenteerde Schroders vijf erkende sprekers die, ieder vanuit hun eigen specialisme, het SchrodersX Session seminar over Sustainability & Renewable Energy de juiste verdieping gaven.

Pier Vellinga

Het disruptieve karakter van onze acties om de broeikasgassen te reduceren en de implicaties voor de energiesector

Prof. dr. Pier Vellinga, Nobelprijswinnaar1, hoogleraar Water en Klimaat Wageningen UR / Vrije Universiteit, Voorzitter Leerstoel Klimaatverandering en Maatschappelijke Implicaties

Hoe snel gaat de zeespiegel nou echt stijgen en waar laten de gevolgen van klimaatverandering zich het hardste voelen? Prof. dr. Pier Vellinga geeft wetenschappelijk inzicht in de belangrijkste klimaatontwikkelingen en de impact daarvan op de financiële industrie en beleggers.

Elke dag zijn we getuige van de effecten van het veranderende klimaat. Het slechte nieuws is dat de acties om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen dertig jaar geleden begonnen zouden moeten zijn, toen de wetenschappelijke informatie beschikbaar kwam. Het goede nieuws is dat de hernieuwbare energietechnologieën in deze 30 jaar volwassener zijn geworden. Dit betekent dat de transitie naar een klimaatneutrale energievoorziening economisch aantrekkelijk is geworden. Zodanig aantrekkelijk dat de aanstaande overgang naar deze energiebronnen een ontwrichtend karakter heeft in termen van energie-economie en -politiek, met inbegrip van geopolitiek. Toch doen grote delen van de fossiele industrie alsof ze zich daar niet van bewust zijn. De financiële sector helpt deze industrie de realiteit onder ogen te zien.

Prof. dr. Pier Vellinga is als extern hoogleraar op het gebied van klimaat en milieu verbonden aan Wageningen en aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was een van de oprichters van de Intergovernmental Panel on Climate Change en ontving daarvoor in 2007, samen met zijn collega’s, de Nobelprijs voor de Vrede.

In de jaren 80 was hij een van de eerste wetenschappers die publiceerde over de gevolgen van klimaatverandering voor de waterhuishouding. Zijn betoog in 2003 over de waterveiligheid als spreker van de Erasmus Liga Lezing, vormde aanleiding voor een nationaal debat over de waterkwetsbaarheid van Nederland. Als internationaal erkend deskundige adviseert hij bedrijven op het gebied van duurzaamheid, klimaatverandering, water, voedsel en energie. Tevens is hij bestuurslid van de Waddenacademie en schreef hij verschillende boeken over klimaatverandering en verduurzaming. Prof. dr. ing. Pier Vellinga verschaft aan de hand van recente metingen wetenschappelijk inzicht in de implicaties van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Hij geeft antwoord op de vragen of het Klimaatakkoord van Parijs haalbaar is, voldoende effect resulteert en wat dat de gevolgen zijn voor de financiële sector.

 

  1. De Nobelprijs is in 2007 toegekend in het kader van het werk van prof. dr. Pier Vellinga en aan de rest van de wetenschappers die deelnamen aan de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPPC). Het IPCC is een internationaal geaccepteerde autoriteit op het gebied van klimaatverandering[11] en stelt rapporten op die de instemming hebben van vooraanstaande klimaatwetenschappers en de consensus van de deelnemende regeringen. De Nobelprijs voor de Vrede van 2007 werd gedeeld, tussen het IPCC en Al. Bron: Wikipedia
Gerben Smit

De rol van zonne-energie in de toekomstige energiemix. Een casestudy door Solarfields

Gerben Smit, oprichter / Directeur Solarfields, EY Entrepreneur of the Year Solarfields is een van de bedrijven achter de zonneparken die je op steeds meer plekken in Nederland ziet opkomen

Fossiele brandstoffen verliezen steeds sneller terrein aan hernieuwbare energie. Gerben Smit – oprichter en algemeen directeur van Solarfields – vertelt wat er schuilgaat achter die verschuiving en welke rol zonne-energie speelt in de energiemix van de toekomst.

Gerben Smit is medeoprichter en algemeen directeur van Solarfields, dat overal in Nederland zonneparken ontwikkelt en realiseert. Door de snelle groei van zijn bedrijf is hij in 2019 genomineerd als EY Enterpreneur Of The Year– een prijs die al meer dan 20 jaar in ruim 60 landen wordt uitgereikt.

Zijn carrière voerde Gerben Smit langs verschillende bedrijven op het vlak van duurzame energie. Uiteindelijk koos hij er in 2016 voor om zijn eigen onderneming op te richten: Solarfields. Het bedrijf is gevestigd in Groningen – waar hij ook studeerde – en installeert zonnepanelen als zonneparken, op daken, water en carports. Uit ervaring weet hij dat het succes van een project op het vlak van duurzame energie niet alleen bepaald wordt door economische en technische factoren, maar vooral door alle betrokken partijen zo snel mogelijk bij het project te betrekken.

Jeroen van der Veer

Brandstof voor Uw denken over de energietransitie

Drs. ir. Jeroen van der Veer, oud –CEO Shell

Als voormalig topman van Shell geeft Drs. ir. Jeroen van der Veer een unieke inkijk in de rol die het bedrijfsleven speelt in de energietransitie. In zijn presentatie zoomt hij in op de rol die bedrijven, overheden en de EU spelen binnen het klimaatproces en hij benoemt de grootste kansen en hindernissen.

Drs. ir. Jeroen van der Veer was tussen 2004 en 2009 CEO van Shell. In zijn ogen draait het energiebeleid om drie A’s: available, acceptable en affordable. Er is geen combinatie mogelijk van drie goede A’s, zodat beleidsmakers een zo goed mogelijk compromis moeten vinden.

Na het afronden van zijn studie werktuigbouwkunde in Delft is drs. ir. Van der Veer in dienst getreden bij Shell. Via verschillende functies klom op tot topman. Indertijd wogen de kosten van alternatieve energiebronnen niet op tegen de baten. Tegenwoordig is hij voorstander van een hoge belasting op CO2-uitstoot om energiebesparing te stimuleren en hernieuwbare energie aantrekkelijker te maken. Drs. ir. Van der Veer is onder meer commissaris bij Philips, Boskalis en Equinor. Tevens vervult hij het voorzitterschap van de raad van toezicht bij de TU Delft, van Het Concertgebouw Fonds en van de raad van toezicht van het Platform Bèta Techniek.

Mark Lacey

Energietransitie: niet alleen een beleggingskans, maar een noodzaak

Mark Lacey, Head of Commodities bij Schroders

Mark Lacey – Head of Commodities bij Schroders – brengt in kaart binnen welke sectoren de impact van de energietransitie het grootst is, hoe hoog de investeringen liggen die hiermee gepaard gaan en waar de kansen liggen voor beleggers.

Mark Lacey is Head of Commodities bij Schroders. Vanuit die rol heeft hij een eigen kijk op de energietransitie. In zijn ogen onderschat de financiële wereld de noodzaak van die transitie en de enorme investeringen die daarmee gepaard gaan.

Mark Lacey begon zijn carrière in 1996 bij Credit Suisse Asset Management, als beheerder van goud- en grondstoffondsen. Zijn loopbaan voerde hem onder meer langs zakenbank Goldman Sachs en fondsenhuis Investec. In 2006 werd hij in een enquête van financiële consultancyfirma Thompson Extel aangewezen als meest prominente energie-beleggingsspecialist. Dankzij zijn ruime ervaring binnen de sector heeft hij een uniek beleggingsperspectief op de energietransitie die zich langzaam begint te voltrekken.

Charles Dupont

Infrastructuur en de energietransitie

Charles Dupont, Head of Infrastructure Finance, Schroders

Onder meer door de opkomst van elektrisch rijden gaat elektriciteit een veel grotere rol spelen in de energiemix van morgen. Charles Dupont is Head of Infrastructure Finance bij Schroders en vertelt wat er moet gebeuren om het bestaande elektriciteitsnet toekomstbestendig te maken.

Charles Dupont is als Head of Infrastructure Finance bij Schroders verantwoordelijk voor de afdeling infrastructuurinvesteringen. In zijn ogen is duurzame infrastructuur – zoals bijvoorbeeld slimme energienetwerken – de hoeksteen voor toekomstige economische groei.

Charles Dupont werkt sinds 2015 voor Schroders. In de jaren daarvoor was hij bij AXA Investment als hoofd infrastructuurinvesteringen. Eerder in zijn carrière was hij founding partner van Antin Infrastructure Partners en zat hij in de raad van bestuur van verschillende Europese bedrijven in de sectoren Transport, Energie en Telecom. Hij doorliep de Ecole Nationale d’Administration en studeerde als engineer af aan de Ecole Polytechnique.

Margreet Spijker

Gastvrouw en moderator

Margreet Spijker

Margreet Spijker treedt tijdens SchrodersX Session op als gastvrouw en moderator. Zij was jarenlang een van de vaste nieuwslezers van de avonduitzendingen van het RTL Nieuws. Tegenwoordig werkt ze voor WNL, waarvoor ze onder meer de talkshow ‘WNL op zaterdag’ presenteert.

Margreet Spijker heeft een bekend gezicht en een vertrouwd stemgeluid door haar jarenlange carriere bij de televisie en de radio. Zo presenteerde zij het RTL Nieuws, Editie NL en RTLZ, de talkshow WNL op Zondag en het televisiedebat programma Opiniemakers.

Ze werkt mee aan het televisieprogramma De Stand van Nederland over de economie en de geldstromen. Wekelijks presenteert Margreet Spijker op NPO Radio 1 het nieuwsprogramma WNL op Zaterdag waarin in de gelijknamige rubriek De Stand van Nederland wekelijks een econoom of financieel journalist bij haar aanschuift om de meest actuele financieel economische ontwikkelingen in de samenleving door te nemen.